Katan tyyliblogi

Pukeutumisvinkkejä ja asukokonaisuuksia

Neljä vartalotyyppiä eli XHOA

Minulta pyydetään aina välillä, että kertoisin eri vartalotyypeistä ja millaiset asut heille sopivat. Olen kirjoittanut kattavat postaukset eri vartalotyypeistä jo vuonna 2015. Koska vartalotyypit eivät muutu eivät muutu heidän stailauskaan, joten laitan postaukset tähän linkkeineen. Käy lukemassa oman vartalotyyppisi stailausideat.

Olen jakanut vartalotyypit seuraavasti:

 • O-vartalo
 • A-vartalo
 • H-vartalo
 • X-vartalo

O-vartalotyyppi

Näin tunnistat O-vartalotyypin:

 • Hänellä on upeat, solakat sääret
 • Ranteet ja nilkat ovat kapeat ja sirot
 • Decolte on kaunis, iho on virheetön, luomia ja ihomuutoksia ei pahemmin ole
 • Hartiat ovat pehmeät, samoin niskan seutu
 • Povi on runsas
 • Peppu on pieni
 • Vartalo on suora keskikohdalta
 • Hänen yläosa on yleensä  1-2 numeroa suurempi kuin alaosa

Lue lisää O-vartalotyypistä täältä.

 

A-vartalotyyppi

Olet A-vartalotyyppi, mikäli sinulla on

 • Hartialinjasi on kapeampi kuin lantiosi, kokoero voi olle 1-2 kokoa
 • Yläosa on siro
 • Kapea vyötärö
 • Pyöreähköt reidet ja lyhehköt jalat
 • Litteä massukka
 • Pieni rintainen

Lue lisää A-vartalotyypistä täältä.

 

H-vartalotyyppi

H-vartalotyyppi on suoranmallinen. Tyypillisesti H-vartalotyypillä

 • Hartiat ja lantio ovat yhtä leveitä
 • Rinnat ovat pienet
 • Selkeää vyötäröä ei ole
 • Jalat ovat hoikat ja pitkät

Lue lisää H-vartalotyypistä täällä.

 

X-vartalotyyppi

Naisellisella X-vartalotyypillä on

 • Kapea vyötärö
 • Lantion ja rinnanympärykset ovat samat
 • Suht isot rinnat
 • Jalat ovat lyhyehköt
 • Vartalo näyttää sopusuhtaiselta

Lue lisää X-vartalotyypistä täältä.

Jos et tiedä mikä on sinun vartalotyyppisi, niin mene peilin eteen alusvaatteisillaan ja katso seuraava asia:

 • Onko sinulla vyötäröä eli erottuuko vartalosi keskikohdasta kapeampi kohta kuin lantio ja rinnanympärys? Jos erottuu, niin voit olla X tai A. Jos ei erotu eli vartalo on suora rinnan ja lantion välistä, voit olla O tai H.

Voit myös mitata rinnanympäryksesi (rinnan korkeimmalta kohdalta), vyötärönympäryksesi (navan päältä) ja lantionympäryksesi (lantion leveimmältä kohdalta ) ja verrata mittoja toisiinsa.

Jos mutkat haluaa vetäistä suoriksi, niin jakojakin voi tehdä vain kaksi eli ”kurvikas”  ja ”suora”. Itse käytän mielessäni näitä kahta vartalotyyppiä kun stailaan. Kurvikkaalla (eli vyötärö löytyy) pyritään ottamaan vyötärö esille ja suoralla (suora vartalo, vyötärö ei erotu vartalosta) pyritään löytämään asuja, jotka eivät korosta vyötäröä vaan mielummin jalkoja.

Minulla on X-vartalotyyppi, mutta tarkasti sanottuna olen yläpainotteinen X. Se tarkoittaa sitä että minulla on hartiat, jotka ovat hieman leveämmät kuin lantioni, mutta lantioni ja rinnanympärys ovat samat ja vyötärön ympärys on noin 20 cm kapeampi kuin edelliset.

Selvisikö sinulle, mikä vartalotyyppi olet?  

Kun tiedät oman vartalotyyppisi, helpottaa se varsinkin housujen, hameiden ja mekkojen ostamista.

ps. palvelemme tänään 5.1.2021 klo. 11-16.00. Keskiviikkona 6.1.2021 olemme suljettu. Hyvää Loppiaista!

Kategoriat,

6 kommenttia

 1. Mihin unohtui Y-vartalomuoto, eli leveät hartiat ja kapea lantio? Meitä tämmösen vartalotyypinkin omaavia naispoloja on aika paljon.
  Oikea ”atleetti” olinkin nuorempana, nyt on vähän iän myöden tasoittunut.

  Kiva tämä blogisi. Tutkin tätä aina paljon ja mietin, mikä sopisi omaan pukeutumiseeni.

  Hyvää vuodenjatkoa!

  • Hei Irkku! Kiitos viestistäsi. Y-vartalon stailaukseen voi soveltaa O- ja H-vartaloa. Kuten itse sanoit, vartalo on iän myöden tasoittunut eli nuorempana vartalo on atleetimpi ja varmasti kulmikkaampi. Y-vartalolla on iän karttuessa taipumus muuttua enemmän O-vartaloisemmaksi, jos on muuttuakseen. Kannattaa siis suosia upeita sääriä ja kapeata lantiota imartelevia malleja ja häivytä keskikohtaa, jos siihen kokee tarvetta. Itse Y-painotteisena vartalotyyppinä, pidän kapeista, mutta suht syvistä O-aukoista ja myös kapeista v-kaula-aukoista (mutta ei liian syvistä, että rintavako näkyy). Vene kaula-aukot eivät ole meitä varten, vaikka minusta ne ovatkin ihania. Ja vaikkakin hartiat korostuvatkin poolopaidoissa, pidän niistä silti. Meistä Y-naisista tulee ryhdikkään näköisiä pooloissa, kun hartioita löytyy 🙂 Kiitos, ihanaa kun seuraat 🙂 Lumisin terkuin, Kata

 2. En edes oikein tiedä, mikä olen vartalotyypiltäni, jokaisesta jotain….mutta sinä varmaan tiedät, mikä olen? 😃
  Vanhemmiten on niin kurjaa, kun vartalo muuttuu, kaik roikkuu ja masu turpoaa, voi Äh ja Puh. Onneksi vaatteilla pystyy hieman häivyttämään ”virheitä”. Mutta näillä mennään. Ihanaa, kun te puette meidät asiakkaat sopivasti, niin ei tarvitse itse pähkäillä, mikä sopii ja mikä ei. 😊

  • Hei Maarit 🙂 Kyllä, jokaisesta jotaineli loistava mixi ja kaikki käy. Mutta se on totta, sinulle sopii aina kaikki mitä sovitellaan kanssasi 🙂 Jutellaan lisää, kun tulet käymään. Kyllä, vaatteilla pystyy tekemään paljon hyvää vartalolle, mutta myös toisin päin. Juu, mehän autamme. On meille kunnian asia, että asiakas löytää juuri itselleen sopivat asut, niin elämän tilanteensa kuin vartalonsakin mukaan 🙂 Ihanaa viikonloppua, onko teilläkin lunta? Kata

 3. Mahtava paluu taas ihan perusjuttuihin!
  Koska vartalotyypit eivät muutu eivät muutu heidän stailauskaan. Totta, mutta tyttäreni mielestä pötyä, koska naisen vartalo kuulemma elää hänen elinkaarensa ajan. Osittain totta, kun ollaan vielä kasvuiässä, mutta aikuisena se ei mielestäni muutu. Tyttäreni piikitteli, että kyllä sitä kasvua on aikuisillakin naisilla ainakin joulun aikana. Iik, nyt alkaa namilakko.

  Oli aivan pakko kurkistaa kaikki postauksen linkit ja ihastella jokaisen vartalotyypin stailauksia. Kyllä sinä Kata loihdit ja taiot meidän naisten parhaat piirteet esiin ja häivytät ne pikku virheet. Silmäsi skannaa tarkasti jokaisen asiakkaan ja osaat niin hienosti ohjailla kokeilemaan uutta mitä ei itse ehkä ymmärtäsi edes kokeilla. Ruutuhousut, vekkihame ja rusettipaidat ovat nyt nousseet suosikeikseni ja kiitos sekä kunnia kuuluu kyllä Katalle. Joskus on hyvä kokeilla jotain uutta ja freesata näin lookkiaan.

  Pian alkaa Doppiin tulemaan uutta ellei ole tullutkin. Varmaan jo Kata ja Gabi tekevätkin uusia kuvauksia sekä postauksia mistä pian saamme nauttia toivottavasti.

  • Hei Jaana ja kiva kun tykkäsit postauksesta 🙂 vartalon rakenne pysyy samana, mutta toki painon heilahtelut vaikuttavat vartaloon. Hah, hah tällä myös alkoi ryhtiliike, vaikka kaikki karkit jätin viime vuonna pois kokonaan. Tämän vuoden vikana päivänä söin Geisha suklaalevyn (jota rakastan) ja se oli sitten vuodeksi eteen päin siinä 🙂 Ihanaa, kun olet löytänyt uusia juttuja 🙂 Se piristää, eikö vain? Yksi uusikin juttu voi tuoda pukeutumiseen ihan eri ulottuvuutta ja mielenkiintoa. ja niinhän se menee, että pukeutumisesta kumpuaa myös hyvää oloa, joka vaikuttaa taas muihin asioihin mm.itsetuntoon. Ensi viikolla alkaa uusien tuotteiden esittely.Tiedän, että olemme pitäneet hieman hiljaisempaa tahtia nyt vuoden vaihteessa, mutta se on ollut ihan tietoinen päätös. Välillä pitää yrittää rauhoittua. Mukavaa päivää, Kata