Katan tyyliblogi

Pukeutumisvinkkejä ja asukokonaisuuksia

Onko siitä jo 22 vuotta?

Onko siitä tosiaan tänään jo 22-vuotta kun avasin vaateliikkeeni ovet? Kyllä siitä on ja kyllähän se tuntuukin kaukaiselta. Ajatella, olin silloin 32-vuotias ja kolmen pienen lapsen äiti, yhden koiran omistaja ja yhden miehen vaimo. Näin jälkikäteen 54-vuotiaana, 22-vuotta vanhempana ja todella monessa sopassa keitettynä voin todeta, että olinpa nuori ja kokematon, mutta olin myös innokas, tarmokas ja periksiantamaton.

 

Jos saisin antaa ohjeita 32-vuotiaalle nuorelle naiselle ja kolmen pienen lapsen äidille, joka lähtee yrittäjäksi niin sanoisin mm. seuraavat asiat: Tulet tuntemaan, niin kauan kuin lapset asuvat kotona, riittämättömyyden tunnetta ja enemmän tai vähemmän huonoa omatuntoa, kun yrität taiteilla kodin ja työn väliä. Tämä on sellainen asia, joka kannattaa käydä itsensä kanssa läpi. Itse olen tehnyt niin, koska minun omatuntoni on tässä asiassa ollut välillä raskas juuri perheen takia, mutta olen sinut tämän asian kanssa. Koen että olen tehnyt parhaani kummallakin saralla.

Toinen asia on, että pystyisi vetämään selkeämmän rajan työn ja vapaa-ajan välille. Ennen se oli huomattavasti helpompaa, koska kun liike meni kiinni loppui työ eikä ollut somea ja blogia. Nyt työ seuraa jonkin kanavan kautta sekä verkkokaupan kautta missä tahansa liikkuukaan ja melkeinpä mihinkä kellon aikaan tahansa. Tässä suhteessa neuvoisin nuorta yrittäjää olemaan itsekkäämpi omasta ja perheen ajasta.

 

Kirjoitin kaksi vuotta sitten postauksen ”Tänään 20-vuotta yrittäjänä”. Luin sen juuri läpi ja kaikki asiat ovat niin kuin siellä kirjoitin paitsi että silloin minun ja Gabin lisäksi oli kaksi työntekijää, nyt heitä on neljä eli meitä on kuusi yhteensä. Kovista ajoista huolimatta ollaan edelleen elinvoimaisia, mutta jos emme olisi kirjaimellisesti käärineet hihoja, heittäytyneet somen koukeroiseen maailmaan ja perustaneet verkkokauppaa, en tiedä miten meidän olisi käynyt. Yksi asia on myös se, että olen aina tehnyt omaa juttuani, keskittynyt siihen täysillä. En välitä mitä muut tekevät, se ei itse asiassa minua kiinnosta. Joillakin on tapana keskittyä muihin ja jatkuvasti urkkia ja arvostella toisten asioita eli silloin ei jaksa keskittyä omiin asioihin ja sitten ihmetellään kun yritys ei menesty ja kaikki kaatuu niskaan.

Frank Papan lausetta lainatakseni ”Keskity olennaiseen” on yksi minun motoistani

 

Lanseerasimme oman Dopphome tuotemerkin viime vuoden lopussa. Olemme tehneet uusia tuotteita mm. tämän ihanan pellavaisen peiton sini/mustana. Peittoa on ollut jo hetken myynnissä liikkeessä, mutta emme ole muistaneet laittaa sitä verkkokauppaamme. Nyt se sieltä löytyy. Nämä kuvat on otettu kesäkuun alussa, kun ajoimme veneemme venepaikallemme Hangon Itämeren Porttiin. Tällaiset yhden yön irtiotot kotoa ja työstä ovat ne minun juttu. Minusta on ihana mennä Hankoon, olla veneellä ja käydä syömässä, se riittää minulle. En ole eikä onneksi ole miehenikään sellaisia, että tykkäisimme tehdä pitkiä monen päivän tai jopa kahden viikon reissuja. Jo viikon matka, pois tutuista ympyröistä, on minulle paljon. Olimme heinäkuun alussa Vaasassa ja Rukalla 10 päivää ja se menetteli, koska ne ovat omia koteja, mutta jos olisi pitänyt asua hotellissa, niin en tiedä olisinko tullut jo vajaan viikon päästä kotiin.

 

Kolmas asia, minkä antaisin neuvoksi on se, että sinä olet se joka kantaa vastuun yrityksestä ja työntekijöistä. Yritys on sinun ja sinä teet yritykselle säännöt. Kukaan muu ei sääntöjä tee, eikä yritä muuttaa niitä kuten heille sopii. Sinun tulee olla jämpti ja selkeä. Hoida myös kaikki ikävät asiat heti pois päiväjärjestyksestä, älä kanna niitä mukanasi sänkyyn. Yöunet ovat tärkeitä, jos sinä et jaksa eivät jaksa työntekijätkään eikä yritys ole elinvoimainen. Jos joudut oravanpyörään, koita päästä siitä ulos esim. uuden harrastuksen myötä. Minulle se on nykyään laite pilates. Kun pidän sen rutiinissani, tuntuu siltä että en ”vain tee töitä”.

Työntekijämme kysyi minulta kerran, että miten palaudun kun olen usein miten töissä 7 päivää viikossa. Hieman hämmennyin kysymyksestä, koska en ole koskaan miettinyt asiaa. Mutta olen useasti miettinyt kysymystä jälkikäteen ja vastaan että vakaalla perhesuhteella omaan perheeseen ja heidän henkisellä tuella, pienillä irtiotoilla arjesta kuten yö veneellä Hangossa tai jossain muualla. Olen ennenkin kirjoittanut, että elämässäni on etappeja. Otan aina etapiksi jonkun suht lähellä häämöttävän asian tai tapahtuman ja pusken sinne saakka ja sitten hengähdän. Nyt etappina on Rukan ruska ja seuraavaksi perheemme viikonlopun reissu Eurooppaan.

Itse saan myös paljon hyviä endorfiinejä kun vain katson Valoran touhuja saatikka kun halailen ja pusuttelen sitä. Sama koskee Jadea ja Daisyä 🙂 Koiraihmiset tietävät mitä tarkoitan

 

Tästä me jatketaan työtämme  ”Dynamic duona” (mieheni kutsuu meitä siksi) Gabin kanssa eteenpäin hamaan tulevaisuuteen saakka. Elämä on kohdellut hyvin ja toivotaan, että kohtelee jatkossakin. Paljon on asiat itsestä kiinni, mutta kaikkia ei voi kuitenkaan päättää. Äitini lempilausella ”Ken tietää päivän huomisen” porskutetaan eteenpäin.

”Tänään 20-vuotta yrittäjänä” blogijulkaisu löytyy täältä.

Kategoriat

15 kommenttia

 1. Onnittelut pitkästä yrittäjätaipaleesta!
  On aina innostavaa lukea postauksiasi. Doppissa käyn paikan päällä usein Helsingissä käydessäni. Täältä Espoosta Helsinkiinkin lähteminen päiväksi on minulle virkistys.
  Itselläni tuli heinäkuussa täyteen 21 vuotta kosmetologiyrittäjänä Espoossa.

  • Hei Minna! iso kiitos 🙂 Ihanaa kun tykkäät lukea postuaksia. Mahtavaa, onnea myös sinulle 🙂 Mukavaa elokuuta, Kata

 2. Valtaisat onnittelut sinulle Kata yrittäjyyden etapista! Iloa elämääsi! Mahtavaa seurata tätä blogia; niin paljon uusia ideoita pukeutumiseen ja uutta energiaa elämään olen täältä saanut. Kiitos sinulle!

  • Hei Marianne! Voi kiitos paljon 🙂 Ihanaa kun seuraat ja ihan liikuttavaa, että olet saanut uutta energiaa myös elämään, ihan mahtavaa :)) Mukavaa viikkoa, Kata

 3. Kiitos valovoimaisista postauksistanne ja ihanista vaste-esittelyistänne. Onnea yrittäjävuosista!🌷🌷🥂

   • Paljon kiitoksia Raija! Ihanaa kun tykkäät ja seuraat 🙂 Kiitos, toivotaan että niitä tulee tuplasti lisää! Mukavaa viikkoa, Kata

 4. Onnittelut yrittäjävuosista. Kiitokset myös siitä, että jaksat/viitsit kirjoitella blogia. Se on minulle ja varmaan monelle muullekin Dopp-fanille tärkeä.
  Ihanaa loppukesää koko Dopp-poppoolle ja kiitos.

  • Hei Satu! Kiitos 🙂 Kiitos kun seuraat ja ihanaa kun kerroit että koet tämän tärkeäksi, se auttaa jaksamaan 🙂 Mukavaa loppukesää sinulle myös, Kata

 5. Lämpimät onnittelut pitkästä yrittäjyysurasta! Vaikuttaa siltä, että yrittäjyys on sinulle elämäntapa, ei pelkästään työ. Niin kokonaisvaltaisesti siihen suhtaudut ja sitä toteutat.

  • Hei Hellevi! Kiitos ja olet oikeassa, onhan tämä enemmän kuin työ. Tämä on tosiaan elämäntapa. Mukavaa elokuuta, Kata

 6. Tämän aamun blogin kirjoitus kosketti ja pysäytti. Kirjoituksen tekstissä oli hyvin kiteytetty hyvin yrittäjän tietä ja siitä olisi hyvä ottaa oppia jokaisen joka haaveilee yrittäjyydestä. Totta joka sana ja elämänkoulun kautta opittua mitä ei koulunpenkilllä opita vaan tekemällä ja kokeilemalla. Kata, sinä olet tehnyt hienon uran yrittäjänä ja arvostan sinua valtavasti niin yrittäjänä kuin ihmisenä.

  Kirjoitit niin osuvasti itsestäsi millainen olet ja miten suhtaudut asioihin, elämään ja työhösi. Sinun iloinen olemuksesi ilahduttaa aina, ammattitaitosi on raudanluja ja olet kyllä sellainen taikuri, kun vinkkaat pukeutumisneuvoja jokaiselle asiakkaalle hyvällä maulla, tyylillä, värisilmällä sekä aidosti asiakkaaseen paneutuen. Niin tekevät kaikki sinun valitsemat myyjät ja tyttäresi Gabikin. Doppissa on aina mukava asioida. Ilon sekä energian saa kaupan päälle ihan ilmaiseksi mukaansa. Täyden palvelun liike.

  Katan palautumista olen minäkin ihmetellyt, mutta nyt tuli paljastus: pienet etapit. Toden totta, pienet etapit auttavat selviytymään arjen hektisestä rytmistä ja tuovat toivoa, että kaikesta selviää, kun tietää hengähdystauon siintävän edessä päin.

  Pakko oli lukea parin vuoden takainen kirjoitus ja huomata, että paljon on Kata sekä Gabi saanut aikaan sinä aikana sekä kasvua on tapahtunut. Uusia visioita varmaan muhii yön tunteina alitajuisesti Katan pääkopassa ja jonain päivänä ne ilmaantuvat meille nähtäväksi. Onnea, voimaa, valoa ja iloa sekä pitkää yrittäjänuraa sinulle Kata ja Gabi.

  Dopp on pop ja ehdottamasti Suomen paras naisten vaateliike. Iso kiitos ja yhtään hutiostosta ei ole tullut Doppista. Paljon olet opettanut minua vuosien varrella pukeutumisesta samoin kuin muitakin naisia. Niksejä on tullut ja tyyliin on saatu uusia näkemyksiä. Olen uskaltanut kokeilemaan uusia ja vieraita juttuja kuten ruutuhousut, vekkareita, rusettipaitoja ja eri värejä kuin vain mustaa. Ilman Kataa, Doppia, Gabia ja muita Doppin enkelimyyjiä olisin onneton hutiostelija. Iso kiitos kaikesta!

  • Hei Jaana! Kiitos paljon, kommentisi on aivan ihana 🙂 Olen todella ylpeä, että hutiostoksia ei ole tullut! Olen myös sitä mieltä, että teet loistavia ostoksia ja mietit, miten yhdistelet uusia niihin, jotka jo löytyvät kaapista. Tämä on minusta hienoa! Se on ihanaa, kun saa uusia vinkkejä ja löytää ja uskaltaa kokeilla jotain ihan muuta kuin mihin on tottunut. Se virkistää mieltä ja antaa lisäpuhtia elämään. Vaatteet ovat tärkeä osa omaa identiteettiä. Kiitos, toivotaan että minulla on edessä on vielä seuraavat 22-vuotta yrittäjyyttä, Gabilla ne varmasti ovat 🙂 Mukavaa viikkoa, Kata

 7. Ihana kirjoitus dynaamiselta naiselta.Täytyy ihan hattua nostaa energisyydestä.

  • Kiitos Annamaija! Kiitos paljon 🙂 Kata