Katan tyyliblogi

Pukeutumisvinkkejä ja asukokonaisuuksia

Tule uni, tule!

Iguaani on tuttu vieras Floridan terassilla

Itse kärsin unettomuudesta välillä vähemmän ja välillä enemmän. Olen päättänyt olla tekemättä siitä isoa härkästä mielessäni, koska pelkään sen vaan pahentavan tilannetta, mutta katsoessani keskiviikko iltana A-studiota, tuli sieltä asiaa tästä aiheesta ja mielestäni hyviä pointteja, jotka haluan jakaa teille, jos teillä on joskus unen kanssa ongelmia ja ette katsoneet kyseistä ohjelmaa.

Tullessani juuri pitkältä matkalta Floridasta, minulla on luonnollisestikin jetlag eli aikaero. Sinne päin mentäessä, kun kellon viisarit saa vääntää seitsemän tuntia taaksepäin, ei jetlag tunnu pahalta. Koitat illalla pinnistellä noin yhdeksään, niin aamulla kun heräät viiden maissa, keität kahvit ja lähdet lenkille kun aurinko nousee, niin se on minusta ihanaa eli aamuherääminen Floridassa on parasta.
Joten olemme Floridassa iltaunisia ja aamuvirkkuja. Toisinpäin eli kun tulemme takaisin Suomeen, käy juuri päinvastoin. Illalla uni ei meinaa tulla ja sitten vihdoin aamuyöstä kun nukahtaa ja herää kellon soittoon parin tunnin päästä, niin on kuin puulla päähän lyöty. Jenkeissä saa tavallisesta ruokakaupasta ostaa melatoniiniä ja niitä löytyy jopa 10 mg asti, itse en ole noin ”vahvaa” koskaan ostanut, tapaan ostaa ja käyttää 3 mg tai 5 mg melatoniiniä. Eli otan melatoniin illalla noin tuntia ennen kun suunnittelen meneväni nukkumaan ja joskus uni tulee helpommin ja joskus se ei tule kuin vasta aamuyöstä. Pahimmillaan jetlag kestää itselläni viikon verran, joskus olen päässyt takaisin epämääräiseen rytmiini jo parissa päivässä, kuten tämän matkamme jälkeen.

Ruusupuskien lehdet kelpasivat syötäviksi

Minun nukkuminen menee sykleissä eli on aikoja kun nukun todella hyvin, noin 8 tuntia yössä ja sitten on aikoja, kun nukun muutaman tunnin yössä. Nuorempana en osannut arvostaa nukkumista vaan se oli mielestäni välttämätön ”paha” joka kuului asiaan ja vei elämästä liian ison osan. Nykyään, kun uni ei olekaan itsestään selvyys, niin olen oppinut arvostamaan enkä enään väheksy sen merkitystä, koska aikoja jolloin en nuku, olo on epämiellyttävä. Tuntuu kuin olisi pienessä humalassa, kroppa käy hitaalla, jalat tuntuvat raskailta ja pää ei toimi kuten pitäisi.

Kuten alussa kirjoitin, koitan olla ottamatta nukkumisesta stressiä. Mietin, että nukun tai en nuku, so what..nukun kyllä taas sitten, kun olen tosi väsynyt. Minulle käy usein niin, että nukahdan puolen yön aikana, herään noin neljältä ja sen jälkeen en saa nukuttua. Kun herään, vilkaisen ensimmäisenä kelloa ja rupean hokemaan itselleni, että koita nyt nukkua, äläkä rupea ajattelemaan mitään asioita. Jos homma ei toimi, nousen sängystä ja menen olohuoneen sohvalle, koska tuskastun siellä sängyssä, kun kuulen kun aviopuoliso tuhisee vieressä. Makailen sohvalla, luen nettiä (tiedän, se ei ole hyvä idea) ja joskus nukahdan uudestaan tai joskus keitän kahvit ja lähden töihin. Mieheni sanoo minulle joskus yöllä, kun kieriskelen sängyssä, että nouse nyt ylös ja lähde sinne töihin, kun stressaat. No, melko usein olenkin klo. 4.00 mennyt liikkeeseen ja laittanut liikkeen uusiksi eli vaihtanut vaatteiden paikat ja mennyt kotiin klo. 7.00 ja nukahtanut uudestaan muutamaksi tunniksi. Välillä meillä käy kyllä niin, että kuljemme kumpikin, minä ja mieheni sohvan ja sängyn väliä tai juomme aamukahvit jo neljältä, yhdessä.

Aluksi kun näin iguaaneja, kiljaisin, enkä tiedä kumpiko pelästyi enemmän, minä tai iguaani! Pääsimme ottamaan valokuvia metrin päähän näistä liskoista

A-studiossa oli vieraana viestintäyrittäjä, entinen Kotilieden päätoimittaja ja hän kertoi, että mitään fyysistä syytä unettomuuteen ei hänellä ole, vaan hänellä on korkea stressitaso eli hän ei rauhoitu yölläkään ja se voi olla innostusta tai stressiä. Uskon, että minulla on samantyyppistä unettomuutta eli pää on yrittäjänä täynnä ideoita, suunnitelmia, blogitekstejä joten en pysty rauhottumaan vaan aivot työstää niitä asioita. Joskus tuntuu siltä, että olen koko yön tehnyt jotain asiaa, vaikka olenkin luultavasti nukkunut. Leeni Peltonen antoi mielestäni kolme hyvää neuvoa, kuinka voi ehkäistä unettomuutta eli

 • käy illalla rauhallisella kävelyllä
 • älä jää sänkyyn pyörimään vaan nouse ylös
 • käsittele asiat, jotka voivat aihettaa yöllä unettomuutta jo päivällä mielessäsi
Tämä viimeinen neuvo on mielestäni loistava ja olen noudattanut sitä nyt muutaman illan eli käyn mielessäni läpi, onko minulla jokin asia joka putkahtaa herättyäni heti mieleen ja aiheuttaa levottomuutta tai stressiä. Toinen asia, jonka olen päättänyt on se, että teen asiat jotka vaivaavat minua jo illalla pois päiväjärjestyksestä, jotta en yöllä mieti niitä tekemättömiä asioita ja hermostu niistä eli olen liikkeessä vaikka yhdeksään illalla, kunhan saan asiat tehtyä. Olen ruvennut sammuttelemaan valoja, pedannut sängyn auki, pessyt meikit pois kasvoilta eli valmistautumaan nukkumaan menemiseen jo aikaisemmin illalla kuin vasta juuri ennen nukkumaan menoa, ehkä tällaiset rituaalitkin auttavat rauhoittumista.
Iltakävelyt tulisi ottaa taas käytäntöön, griffonpojan mentyä taivaaseen joulukuussa, ei ole enään tarvinnut lähteä iltalenkille, mikä on huono asia. Tiedän myös, että netissä roikkuminen ei edesauta unen tuloa. Mutta, niin mutta.. kun olen töissä klo. 19.00 asti, niin ilta on niin lyhyt jos menee nukkumaan jo kymmenen aikoihin, en ehdi tehdä blogiakaan päivisin joten se jää aina iltaan jne..
Saimme joulupukilta lahjakortin Suomalaiseen kirjakauppaan ja hainkin sieltä muutamia pokkareita, koska itselläni lukeminen auttaa nukahtamiseen.

Miten sinun yöt menee, ravaatko sohvan ja sängyn väliä vai nukutko yöt ”like a baby”?

Minusta on kivaa kun vitamiinit ja melatoniinin voi ottaa ”irtokarkkeina”

 

 

TallennaTallenna

Kategoriat,

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

8 kommenttia

 1. Kiitos Mankka viestistäsi! Totta, jos toinenkin kukkuu iltaisin niin ei se tv sammu kovinkaan aikaisin, vaikka eipä sitä pahemmin tule katsottua, mutta auki se on. Ihana Laku:) se on aamu-uninen ja kesällä ei valvominen ja aikaisin herääminen niin haittaakaan, koska valoisuus tuo energiaa. Nyt on kello 02.45, koitan nyt nukkua:) mukavaa viikonloppua!

 2. Minä olen sellainen yökukkuja, että valvoisin vaikka joka yö kahteen-kolmeen, mutta kun aamulla pitää pääsääntöisesti nousta ylös 7/8 aikaan niin silloin yöt jäävät liian lyhyiksi. Muutaman yön jaksan näinkin, muta sitten iskee väsymys. Meillä mies nukkuu usein kotiin tultuaan tunnin iltaunet, mikä ei myöskään ole fiksua, koska ei silloin hoputa minuakaan nukkumaan ennen puoltayötä.

  Joskus kun mieheni vie tyttären kouluun niin olen jatkanut unia yli kymmeneenkin, meillä kun tuo Laku ei halua lenkille ennen kymmentä 🙂 Kevät- ja kesäaikaan lähden kyllä jo aamusta pissattamaan koiraa, eikä lenkki ole mikään kortteli ympäri vaan kestää 40 minuutista tuntiin.

  Tuo on kyllä totta, että jos väsymys kestää monta yötä tai aamua niin olo on kuin krapulaisella ja aivan hönö.

  Minä olen kyllä siitä onnellisessa asemassa, että sänkyyn mentyäni nukahdan muutamassa minuutissa 🙂

 3. Kiitos viestistäsi Helinä! Äitini on myös neuvonut, että nouse ylös yöllä jos et saa nukuttua ja ota voikkuleipä. Hän tekee aina niin, mutta en ole vielä ottanut sitä voikkuleipää vaikka joskus vatsa kurnii öisin ja uskon myös, että se rauhottaisi ja saisi vähän hiilareita, koska eikö ne auta nukkumiseen. Kyllä vanha kansa tietää konstit! Mukavaa tulevaa viikonloppua!

 4. Olen huomannut, että jos en illalla saa unen päästä kiinni, niin teen sanaristikkoa ja kyllä alkaa väsyttämään ja uni tulee hetkessä! Jos yöllä herään ja en saa unta, niin nousen heti ylös, käyn syömässä banaanin tai näkkileivän ja jos sekään ei auta, niin lämmitän mikrossa kupin maitoa ja laitan siihen hunajaa ja juon pois. Erään vanhuksen neuvo minulle, kun olin 20-vuotias.Syömistä en kannata muuten öisin, mutta unettomuuden lääkkeeksi kyllä!

 5. Hei Marre! Jep, lukeminen auttaa, puhelimella surffailu on huonoa..mutta niin helppoa napata se käteen yön tunteina. Olet kuten me Floridaan, kun palaat Suomeen:) ja mikäs siinä, aamut on ihania, ainakin keväällä ja kesällä!

 6. Nukun yleensä tosi hyvin mutta joskus teitty uni ei tule ja jää miettimään liikaa… Lukeminen on hyvä konsti saada ajatukset pois ja rauhoittumaan, yleensä uni tulee nopsaa silloin. Jos taas surffailen puhelimella netissä sängyssä niin ei ainakaan rauhoita.. 🙂
  Singapore on Suomea 6 tuntia edellä, kun tulen Suomeen päin niin olen aamuvirkku ja iltatorkku 🙂 Suht hyvin siitä selviää, kun vain tajuaa mennä ajoissa nukkumaan..

 7. Kiitos Lady viestistäsi! Meillä ei onneksi kuorsata, tai itse en ainakaan myönnä, mutta se mieli on niin vilkas ja tuottelias, että en saa sitä välillä nukutettua:) sama täällä, tiikeriäiti, terävillä kynsillä varustettuna, huolehtii lasten asioista. Ja miten yöllä tuntuu kaikki asiat niin isoilta ja mahdottomilta ja päivällä samat huolet lähinnä kuittaa olan kohautuksella? Jep, lenkkeilyt otan iltarutiiniksi, koitan saada samalla mieheni pinoa alas..niin, minä yritän, hah,hah:) mutta hyviä yöunia sinulle ja toivottavasti säryt hellittävät!

 8. Täällä toinen vaeltelija – tosin minä nukahdan helposti, mutta heräilen moneen kertaan yön aikana särkyihin (fibromyalgia) ja niihin ei auta kuin liike – eli kävelen hieman ja siirryn seuraavaan sänkyyn. Meidän isännän kuorsauksessa ei todellakaan alakerran makkarissa nukahda uudelleen, joten olen laittanut yläkertaan työhuoneeseeni sängyn ja tietenkin on sohva. Onneksi särkyjä ei sentään joka yö ole vaan ne ovat kausittaisia – ja silloin on tuttua se, että 2-3 tunnin yöunilla kuljetaan viikko töissä.
  Noita keskenjääneitä töitä ja muita stressaavia juttuja harvemmin enää nykyisin uniini kannan – olen jo vuosia sitten opetellut ne käsittelemään ennen nukkumaan menoa – mutta toki välillä jokin työjuttu mielessä pyörii niin innokkaasti, että yöunetkin kärsivät. Ja ikuisena tiikeriemona huolehdin jo aikuisten lasten asioista välillä öisin – ja maalailen kaikki maailman kauhukuvat – etenkin jos nuoret ovat reissussa;)
  Olen muutenkin ilta- ja yöihminen, joten nämä normaalit työrytmit eivät ole minun juttuni – mutta ehkä tästä eläkkeelle asti selvitään; sitten on aikaa ottaa päivätorkkuja;)
  Tsemppiä sinulle ja toivottavasti saadaan pian sellaiset säät, että tuonne ulos pystyy iltalenkille lähtemään <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.